În România, ceva mai puţin de jumătate dintre locuinţe sunt asigurate, demonstrează un studiu realizat de o companie din domeniu. E mai bine decât în Bulgaria, unde rata de asigurare e de numai 7 la sută, dar mai slab decât în Ungaria, cu 72 de procente. Românii sunt obligaţi să îşi asigure locuinţele, dar nu sunt sancţionaţi în lipsa poliţei doveditoare.
În Europa Centrală şi de Est există mari variaţii în ceea ce priveşte asigurările de locuinţe. Astfel, în Ungaria trei sferturi din populaţie are asigurare de locuinţă, în timp ce numai 7% din bulgari au astfel de asigurări.
În Romania, 43% dintre români au casele asigurate, arată studiul publicat miercuri. Compania care l-a realizat, grupul italian Generali, arată că prima medie anuală pentru poliţele de locuinţe variază de la 30 euro în Bulgaria la 167 euro în Slovenia. De asemenea, suma medie asigurată pentru o locuinţă din Bulgaria se situează la 23.500 euro, în timp ce în Slovenia ajunge la aproape 151.000 euro.
În România, clienţii firmei au plătit, în medie, o primă de 69 euro pentru asigurarea locuinţei la o valoare medie de 48.500 euro. În ultimul timp, valoarea daunelor pe asigurări de locuinţă din regiunea Europa Centrală şi de Est a crescut fie din cauza calamităţilor naturale, care sunt tot mai dese, fie din cauza faptului că oamenii deţin mai multe proprietăţi asigurate, ceea ce duce la creşterea costurilor cu despăgubirile.
Cu excepţia câtorva ţări, Ungaria şi România, în toată regiunea se înregistrează o creştere a numărului de locuinţe asigurate, mai scrie în studiul Generali. În România se mai înregistrează un fenomen – scăderea numărului celor care îşi reînnoiesc poliţele obligatorii de asigurare. După ce s-a ajuns la procentul de 43 la sută, acum se constată un declin, spun reprezentanţii companiei. Ei au şi o explicaţie - neaplicarea sancţiunilor pentru lipsa asigur