Aproape 200 de persoane din judeţul Sălaj au permise de conducere, deşi au diferite dizabilităţi fizice sau neuropsihice, fiind astfel inapte pentru şofat. Conform legislaţiei în vigoare, poliţiştii rutieri nu pot dispune retragerea acestor permise decât la sesizarea medicilor de familie.
Potrivit lui Remus Stanciu, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj, 197 de persoane deţin permis de conducere, deşi sunt inapte pentru condus, fiind înregistrate cu afecţiuni fizice sau neuropsihice.
La nivelul judeţului Sălaj figurează în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară şi pentru Protecţia Copilului Sălaj 13.911de persoane încadrate în diferite grade de handicap, dintre acestea, 1800 de persoane au permis de conducere, potrivit lui Remus Stanciu.
“Prin compararea evidenţelor înregistrate la Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară şi pentru Protecţia Copilului Sălaj, în urma analizei pentru depistarea conducătorilor auto cu afecţiuni de sănătate incompatibile cu şofatul, au fost depistate anul trecut 197 de persoane care aveau permise de conducere, deşi sunt inapte pentru a şofa fiindcă au dizabilităţi fizice sau neuropsihice. În aceste cazuri au fost trimise adrese către medicul de familie. Numai în urma sesizărilor făcute de medicul de familie, permisele de conducere putând fi retrase”, a explicat şeful SPCRPCIV Sălaj.
Potrivit sursei citate, din cele 197 de permise de conducere, au fost retrase doar 18, în urma constatărilor făcute de medicii de familie. Alte şase persoane au fost declarate apte pentru şofat de medicii de familie, iar alte 11 persoane au decedat între timp. “Au primit aviz de la medicul de familie că sunt apte pentru şofat”, a precizat Stanciu. Restul persoanelor cu dizabilităţi, circa 1600, din cele 1800 care deţin permise de conducere şi