După aproape trei ani de liniște, în care se părea ca se afla pe un drum necondiţionat al dezintegrării, ETA creează din nou tensiune în relaţia cu autorităţile de la Madrid avertizând asupra ”consecințelor negative” pe care le va avea refuzul de a continua negocierile privind problema bască.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Într-un comunicat publicat prin intermediul unui ziar electronic, gruparea secesionistă readuce în actualitate problema bască. După aproape trei ani în care nu a mai organizat nici un atac terorist, după 18 luni în care a hotărât unilateral să renunțe la acțiunile armate, ETA revine la tonul belicos al ameninţărilor care se părea că foarte curând se va transforma doar într-un subiect de studiu pentru istorici.
Gruparea teroristă este nemulțumită de refuzul autorităților spaniole de a continua negocierile de la Oslo în cadrul așa numitei Comisii Internaționale de Verificare, cadru de negociere care nu a fost niciodată drag autorităţilor spaniole.
În comunicatul dat publicității ETA avertizează că guvernul refuză să participe la această formă de negociere, ceea ce va întârzia și va face dificilă găsirea unei soluţii pentru conflictul basc. De asemenea, clarifică faptul că negocierea dezarmării totale a grupării, despre care se vorbea din ce în ce mai mult în ultimul timp, nu se află pe agenda Comisiei Internaționale de Verificare și nici în planurile de viitor ale grupării.
În conținutul comunicatului se oferă detalii despre modul în care autoritățile norvegiene au expulzat, în urma presiunii exercitate de către autorităţile de la Madrid, reprezentanții ETA, care purtau la Oslo negocieri cu Comisia Internațională de Verificare. Pentru acest eșec este culpabilizat guvernul conservator al premierului Mariano Rajoy, anterioara guvernare socialistă a lui Rodriguez Zapatero și Partidul Naționalist, câștigă