Piaţa neagră a biletelor de transport primite de persoanele cu handicap a evoluat, în ultima perioadă, chiar sub nasul autorităţilor, iar din ce în ce mai multe persoane de etnie rromă fac bani din vânzarea ilegală a acestor tichete.
Biletele de transport pe care le primesc persoanele cu handicap sunt comercializate la negru, chiar la ieşirea din curtea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Iaşi, pe sume derizorii. Deşi cunosc foarte bine problema, poliţiştii de la Secţia IV (unitate de care aparţine cartierul Tătăraşi şi, implicit, zona unde rromii vând biletele), spun că nu pot lua măsuri pentru a-i opri pe cei care vând aceste bilete.
Orice persoană care este diagnosticată cu handicap şi beneficiază de asistenţă socială primeşte, în funcţie de gradul de handicap în care este înscrisă, un număr de tichete de transport. Oamenii care sunt înscrişi în gradul I de handicap primesc 12 astfel de bilete în fiecare an, iar cei care au grad mediu de handicap primesc şase bilete.
Aceste bilete sunt valabile pentru un an de zile, pe orice rută din România, pentru drum dus-întors. Cu alte cuvinte, un bilet dus-întors Iaşi-Timişoara, pentru transport feroviar, care costă aproximativ 200 de lei, poate fi cumpărat pe „piaţa neagră“ cu doar 10 lei.
„Biletele de transport reprezintă un drept al persoanelor cu handicap, beneficiari ai serviciilor DGASPC. Primesc aceste bilete toate persoanele cu grad primar şi mediu de handicap, iar comercializarea lor este strict interzisă“, a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.
Fenomenul a luat amploare în ultimii ani şi foarte mulţi oameni s-au implicat în comercializarea ilegală a acestor bilete. Avantajaţi sunt toţi, de la cei care suferă de handicap, care vând aceste bilete rromilor, până la firmele de transport, care decontează biletele la sediul DGASPC, deşi u