Taxa pe Valoarea Adăugată va putea din dedusă din bonurile fiscale care nu depășesc valoarea de 100 de euro cu TVA inclus, potrivit modificărilor aduse normelor de aplicare a Codului Fiscal care stabilesc că aceste documente vor putea fi asimilate facturilor simplificate.
Bonurile fiscale trebuie să îndeplinească, însă, anumite condiții pentru ca TVA să poată fi dedusă, conform HG 84/2013, publicată în Monitorul Oficial r. 136/14 martie, noile norme intrând în vigoare din 17 martie. Pentru ca bonurile fiscale să poată fi folosite pentru deducerea TVA, trebuie să fie imprimat, cu ajutorul casei de marcat, codul de TVA al beneficiarului. Practic, această informație este obligatorie și este necesar ca ea să facă parte din formatul standar al bonului fiscal, așa cum este emis de aparatul de marcat, nefiind accpetate o mențiune ulterioară cu pixul a codului de TVA (Codul Unic de Înregistrare – CUI) al beneficiarului.
Cursul de schimb utilizat pentru determinarea valorii în euro a facturii este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Națională a României sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrală Europeană. Cu alte cuvinte, vânzătoarea de la casă trebuie să fie la zi cu evoluția cursului valutar….
Pentru a afla cum trebuie aplicate în practică aceste noi reglementări, newsbv.ro l-a contactat pe unul dintre specialiștii în domeniu, Adrian Maaxim, director general la Meding SRL Brașov, membru al Patronatului Comercianților și Servisanților de Case de Marcat din România. „Este foarte bine că s-a luat o asemenea inițiativă, dar punerea în aplicare este aproape imposibilă, având în vedere tipurile de case de marcat existente la comercianții de bunuri de prestatorii de servicii“, spune Maxim.
Acesta a prezentat situațiile existente în acest moment în piață și ce trebuie făcut pentru a putea emite un bon de marcat fiscal care să conțină CUI-u