Numărul de microbuze necesare transportului şcolar este insuficient, pentru un transport optim trebuind achiziţionate cu 40% mai multe microbuze, iar de multe ori costurile de întreţinere a acestora depăşesc valoarea de piaţă, rezultă dintr-un raport realizat de Avocatul Poporului.
Raportul realizat de Avocatul Poporului privind transportul elevilor din mediul rural a relevat faptul că este dificil să se pună în acord legile învăţământului sau cele financiare cu realitatea social-pragmatică existentă, numărul şi calificarea cadrelor didactice cu numărul în scădere al elevilor, asigurarea şi întreţinerea bazei materiale cu puterea financiară a primăriilor de comună.
Una dintre concluziile raportului este aceea că pentru un transport optim se impune în prezent să fie achiziţionate cu aproximativ 40 la sută mai multe mijloacele de transport şcolar faţă de cele existente.
"Se estimează că achiziţionarea microbuzelor necesare se va face în următorii patru ani (dintr-un număr de 100 de localităţi din judeţul Iaşi, 61 au solicitat microbuze; în judeţul Vaslui - un oraş şi 30 de comune solicită 37 de microbuze, iar aceste din urmă comune nu au niciun microbuz)", se arată în raport.
Adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap, Ionel Oprea, a declarat că acest raport special are la bază o serie de petiţii transmise instituţiei, în special birourilor teritoriale, prin care au fost semnalate unele probleme specifice cu care se confruntă învăţământul din România, cu precădere cel din mediul rural.
"Actul educaţional nu se poate referi doar la activitatea propriu-zisă de formare a copilului şi tânărului, ci la ansamblul tuturor activităţilor care implică accesul la educaţie, în cazul raportului nostru inclusiv transportul elevilor din mediul rural către unităţile de învăţă