Cercetatori din intreaga lume s-au reunit la Washington pentru a discuta posibilitatea readucerii la viata a nu mai putin de 24 de specii disparute.
Celor care sperau insa ca vor ajunge sa cunoasca pe viu atmosfera din Jurassic Park, cercetatorii le tempereaza entuziasmul: ADN-ul dinozaurilor este considerat mult prea "batran" pentru a fi exploatabil. Cel putin pentru moment, spun acestia.
Reuniti la Washington in cadrul unei conferinte sponsorizata de National Geographic, cercetatorii au intocmit o lista de 24 de specii, pe care le au in vedere pentru "resuscitare". Printre acestea se numara pasarea Dodo, tigrul tasmanian, papagalul Carolina, zebra Quagga, o specie originara din Africa de Sud, al carei ultim exemplar a murit in captivitate, in anul 1883, potrivit 7sur7.be.
Lista respectiva a fost intocmita tinandu-se cont de o serie de criterii, cum ar fi daca specia este apreciata si dorita de publicul larg ori daca mai poate fi reintrodusa in habitatele actuale. Un alt criteriu important a fost desigur accesul la tesuturi din care sa se poata preleva mostre ADN de calitate.
National Geographic a explicat cum este posibila readucerea la viata a acestor specii. Pornind de la mostrele ADN prelevate, se creeaza in laborator un genom complet, care apoi se introduce in celule embrionare al caror ADN a fost extras in prealabil.
Pentru a aduce la viata puii speciilor disparute se apeleaza la mame purtatoare considerate compatibile. Potrivit Washington Post, acum zece ani, folosind aceasta metoda, un grup format din cercetatori francezi si spanioli a readus la viata o capra salbatica, care insa a supravietuit doar zece minute.
Evident, acest proiect indraznet ridica si numeroase probleme, printre care si de ordin etic si financiar, insasi derularea lui fiind pusa sub semnul intrebarii. Referitor la par