* Guvernele din uniunea monetară promit că accesarea depozitelor bancare într-un pachet de salvare nu va fi aplicată în alte ţări
* Directorul "Bank of Cyprus", demis
Guvernele din zona euro promit că utilizarea depozitelor bancare pentru finanţarea unui pachet de salvare, aşa cum se întâmplă în Cipru, nu va fi un precedent în regiune, conform unui document confidenţial obţinut de agenţia Bloomberg, care urmăreşte să înlăture impresia lăsată de liderul Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, care a indicat că acordul cu guvernul cipriot va reprezenta un model pentru viitoare intervenţii.
"Programul cipriot nu este un şablon, iar măsurile sunt croite pe măsura unei situaţii excepţionale", notează documentul citat, care, potrivit Bloomberg, a fost convenit marţi de miniştrii finanţelor din zona euro şi are menirea să explice publicului deciziile luate pentru salvarea sistemului bancar cipriot. Purtătorul de cuvânt al lui Jeroen Dijsselbloem, Simone Boitelle, nu a făcut nici o declaraţie pe marginea documentului.
Dar, Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a afirmat că Ciprul a fost un caz special, iar planul de salvare a acestei ţări nu va fi un model pentru alte state din zona euro.
La rândul său, Benoit Coeure, membru executiv în board-ul BCE, a insistat că experienţa Ciprului nu este un model pentru restul zonei euro întrucât situaţia din aceas-tă ţară a ajuns la un nivel care nu există altundeva.
Jeroen Dijsselbloem declarase luni, citat de Reuters şi Financial Times, că asemenea situaţiei din Cipru, viitoarele intervenţii de salvare a vreunui sector bancar din zona euro ar trebui ges-tionate pe plan intern, iar recapitalizarea instituţiilor de credit din fondul de urgenţă al zonei euro nu este neapărat necesară.
În urma afirmaţiilor liderului Eurogroup, mai multe state din zona euro au i