Anul începe cu mai multe şantiere înregistrate în judeţ faţă de 2012, conform IBC Focus. Jucătorii
de pe piaţa locală au greutăţi în contractarea lucrărilor de anvergură.
Unul din patru şantiere anunţate sau demarate în judeţul Cluj pe parcursul anului trecut a intrat în categoria clădirilor rezidenţiale private, arată datele companiei de consultanţă IBC Focus
27% dintre cele aproape 900 de proiecte au avut această funcţiune, dar cu valori foarte diferite ale investiţiilor implicate: au fost înregistrate atât proiecte de mici dimensiuni (locuinţe individuale, extinderi, mansardări), cât şi ansambluri rezidenţiale cu valori de peste 1 milion de lei.
„Cifra e în creştere cu 43% faţă de anul precedent, în care cele mai multe şantiere din Cluj au fost cu destinaţie socială sau pentru comunitate: unităţi de învăţământ, locuinţe sociale, lăcaşe de cult, instituţii pentru cetăţeni). Structura pe domenii ne arată că în 2012 s-au anunţat mai puţine proiecte industriale (hale, depozite, fabrici, ateliere) decât în 2011, dar şi mai puţine proiecte de infrastructură, în timp ce notăm un avans luat de domenii precum lucrări de utilităţi, clădiri medicale şi ştiinţifice, clădiri de birouri, dar şi construcţii sociale", a explicat Victor Ignat, project manager la IBC Focus.
De altfel, trei dintre cele mai mari proiecte private în derulare în acest an se axează pe segmentul de birouri (The Office, Cluj Business Center, Liberty Technology Park). Ca volum de lucrări păstrează acelaşi ritm investiţiile în centre hoteliere şi de relaxare (pensiuni, hoteluri, săli de sport, cluburi) şi spaţii de retail (supermarketuri, hipermarketuri, showroomuri, benzinării, magazine), potrivit IBC.
Pentru constructorii locali, primul trimestru nu a adus motive de optimism privind o evoluţie pozitivă a pieţei în 2013. „Banii de investiţii sunt puţini, licitaţiil