Romanii nu vor mai avea nevoie de fel de fel de aprobari pentru a se trata in spitalele din strainatate, mai exact din spatiul Uniunii Europene, cu fonduri de la asigurarile de sanatate pe care le platesc in tara. Decidentii sistemului sanitar stabilesc pasii pentru implementarea Directivei privind drepturile pacientilor la asistenta medicala transfrontaliera, adoptata de Parlamentul European si de Consiliul Uniunii Europene, care urmeaza sa intre in vigoare in acest an, mai exact pe 25 octombrie 2013.
Actul legislativ prevede dreptul cetatenilor europeni asigurati de a beneficia de asistenta medicala intr-un alt stat membru decat cel de origine, inclusiv dreptul de a obtine rambursarea costurilor de tratament, rambursare care se face in limita pachetului de servicii si a cuantumului la care are dreptul persoana asigurata in statul membru de afiliere.
„Pentru a pune in aplicare aceasta directiva europeana trebuie definitivat in primul rand pachetul minimal de servicii medicale de care beneficiaza asiguratii de sanatate. De multi ani se tot incearca sa se construiasca acest pachet de baza de servicii medicale pentru asiguratii de sanatate, dar nu s-a reusit. Nu a avut curajul niciun partid politic sa isi asume acest risc deoarece un astfel de pachet, prin care i se va spune clar platitorului de asigurari sociale de sanatate ce servicii medicale i se pot asigura in schimbul contributiei sale la sanatate, nu poate fi generos. Va fi un act cu impact negativ la nivelul populatiei, dar trebuie sa i se spuna omului odata adevarul, nu sa fie mintit ca i se poate oferi o multime de gratuitati, cand de fapt realitatea este cu totul alta”, a declarat Doru Culiceanu, presedintele Colegiului Medicilor Botosani.
Pentru implementarea Directivei, Ministerul Sanatatii a anuntat ce etape procedurale trebuie parcurse. Este vorba de: stabilirea mecanismelor de autor