În urmă cu doi ani, o informație privind modificarea Codului Rutier crea un mare scandal în presa din România: nepurtarea centurii de siguranţă şi depăşirea vitezei cu 20 km/h nu vor mai fi sancţionate.
Camera Deputaților, for decizional în acest caz, tocmai a respins proiectul de modificare a Codului Rutier, prin care o serie de contraventii precum nepurtarea centurii de siguranta sau depasirea cu maxim 20 de km a vitezei maxime admise se puteau pedepsi cu simple avertismente scrise, fără aplicarea unei amenzi.
Proiectul a fost inițial aprobat de Senat și prevedea modificarea claselor de sancțiuni, introducand o noua clasa “avertismentul scris”.
Astfel, clasele de sanctiuni ar fi fost:
a) Clasa I: avertisment scris
b) Clasa a II-a: 2 sau 3 puncte amenda
c) Clasa a III-a: 4 sau 5 puncte amenda
d) Clasa a IV-a: de la 6 la 8 puncte amenda
e) Clasa a V-a: de la 9 la 20 puncte amenda
f) Clasa a VI-a: de la 21 la 100 puncte amenda
în timp ce clasele de sancțiuni în vigoare sunt:
clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda;
clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amenda;
clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amenda;
clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda;
clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda (Sanctiunile prevazute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).
Conform modificărilor aduse Legii 1995/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, următoarele fapte săvârşite de persoane fizice ar fi fost pedepsite doar cu avertisment:
- Imposibilitatea înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea poliţistului rutier, când participanţii la trafic nu deţin aceste documente în acel moment din motive obiective;
- Depăşirea cu maxim 20km/h a vitezei maxime admi