Consumul excesiv de sare provoacã aproximativ 2,3 milioane de decese pe plan mondial în fiecare an, punând astfel în umbrã pericolele pentru sãnãtate cauzate de consumul de bãuturi carbogazoase.
Circa 15% din totalul deceselor cauzate de infarcte, accidentele vasculare cerebrale si alte boli asociate inimii pe plan mondial, în 2010, au fost cauzate de consumul excesiv de sare, potrivit unui studiu prezentat de American Heart Association. Potrivit unui studiu recent realizat de cercetãtorii de la Universitatea Harvard, consumul excesiv de bãuturi carbogazoase conduce la decesul a circa 180.000 de persoane în fiecare an. „Mãsuri nationale si globale de sãnãtate publicã, precum programe de reducere a concentratiei de sare din alimentatie ar putea salva milioane de vieti“, a declarat coordonatorul acestui studiu, Dariush Mozaffarian, profesor de medicinã si epidemiologie la Harvard School of Public Health. „Povara sãrii este mult mai grea decât povara bãuturilor dulci, pentru cã acestea din urmã reprezintã doar un tip alimentar, pe care oamenii pot sã îl evite cu usurintã, în timp ce sarea se aflã în toate produsele“, a adãugat el. Cercetãtorii au analizat 247 de sondaje referitoare la consumul zilnic de sare, realizate pe persoane adulte, grupate în functie de vârstã, sex, regiune si tarã, între 1990 si 2010, în cadrul programului Global Burden of Diseases Study din 2010, un studiu international la care au participat 488 de medici din 303 institutii medicale din 50 de tãri. Aproape 1 milion dintre aceste decese – 40% din total – au fost premature, persoanele decedate fiind oameni în vârstã de pânã la 69 de ani. Circa 60% dintre decese s-au produs la bãrbati si 40% la femei. Infarctele au cauzat 42% dintre decese, iar accidentele vasculare cerebrale au cauzat 41% dintre ele. Restul deceselor au fost provocate de alte tipuri de boli cardiovasculare. 84% dintre