Daniel Morar, fost şef al DNA cu rezultate apreciate de institutii europene; Mona Piviniceru, controversat ministru al Justitiei, aparator al unor apropiaţi condamnati la inchisoare şi Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD, cu o bogata activitate antedecembrista la varful legislativului totalitar, vor influenta decisiv hotărârile Curţii Constituţionale, unde au fost numiţi judecători începand cu data de 9 iunie 2013.
Miza cea mare este revizuirea Constituţiei, unde rolul CCR este decisiv deoarece se pronunţă şi asupra iniţiativelor revizuirii Constituţiei, iar acum o comisie condusa de preşedintele Senatului si copreşedinte USL, Crin Antonescu, ne pregateşte revizuirea Constituţie.
Multe din prevederile revizuirii, scapate către presă, pun în pericol statul de drept. Una dintre ele este transformarea procurorilor independenţi în simpli subordonaţi ai Guvernului ceea ce va pune în pericol insăşi independenţa Justiţiei, baza statului de drept.
Prin noile numiri se va păstra balanţa independenţei CCR, care să apere statul de drept, sau va fi înclinată balanţa în favoarea USL, aflată la putere? Pentru a încerca să aflăm un posibil răspuns trebuie să analizăm atitudinea celor nouă judecători în anul de criză 2012 din perioada suspendarii preşedintelui ţării.
Trei judecători numiţi în 2004 de PSD şi preşedintele de atunci Ion Iliescu îşi vor încheia mandatul de 9 ani de la Curtea Constituţională a României. În locul acestora au fost numiţi Mona Pivniceru (PNL), din partea Senatului, Valer Dorneanu (PSD) din partea Camerei Deputaţilor şi Daniel Morar din partea Preşedinţiei.
Practic, USL a pierdut un judecător. Reamintim că cei nouă magistraţi sunt numiţi pentru nouă ani, câte trei de Senat, Camera Deputaţilor şi Preşedinţie.
Acum, judecătorii Curţii Constituţionale sunt: Augustin Zegrean – numit de preşedintele Traian Băsescu în