Născut la Vâlcele, profesorul, muzeograful și etnologul Nicu Moldovan a împlinit 92 de ani pe 12 martie
Profesorul, muzeograful și etnologul Nicu Moldovan a împlinit 92 de ani pe 12 martie – o vârstă la care se poate lăuda că e mai lucid decât mulți alții din jurul său. Născut la Vâlcele, nenea Nicu Moldovan are în spate 50 de ani de carieră și o muncă neîntreruptă, pusă în slujba meleagurilor natale, a istoriei și a tot ceea ce este românesc în această zonă. A copilărit la Vâlcele în epoca în care localitatea era vizitată de protipendada României, l-a cunoscut pe Regele Mihai, a trecut prin cel de-al doilea Război Mondial – unde a luptat în prima linie, a fost director al Școlii Generale Vâlcele, vicepreședinte al Comitetului de Cultură și Artă Covasna și apoi responsabil cu dotarea Muzeului Național Secuiesc. Nu există loc din județul nostru pe care nenea Nicu să nu-l fi bătut la picior și nici istorie grozavă, chiar și legendă, pe care să n-o știe. În 1998, Primăria Sfântu Gheorghe i-a acordat premiul Pro Urbe și chiar dacă s-a pensionat de multă vreme, nenea Nicu Moldovan continuă să citească, să cerceteze, să se informeze și să… scrie. Locuiește singur într-un apartament din Sfântu Gheorghe, iar una dintre camere și-a amenajat-o ca pe un adevărat birou: cu cărți, hârtii felurite, o mașină de scris și un televizor ce-l menține ancorat în realitate. Aici nenea Nicu lucrează la ale sale, convins că acestea îl mențin în viață, vivace și lucid.
Despre copilărie, Nicu Moldovan își amintește că a fost una așa cum ar trebui să aibă orice copil: fericită. S-a născut într-o familie modestă, în același an cu Regele Mihai, pe care avea să-l cunoască, câțiva ani mai târziu.
„Îmi amintesc Vâlcelele ca pe o stațiune prosperă, unde vara veneau tot felul de oameni, bogații vremii dar și intelectualitatea. Pe vremea aceea, Vâlcele avea bibliotecă și poștă unde