Programul de depistare a cancerului de col uterin, demarat anul trecut in luna septembrie, a avut viata scurta. A fost demarat cu elan dar s-a impotmolit dintr-un motiv pur romanesc: nu sunt bani pentru a-l continua.
Medicii de familie spun ca la noi in judet au pornit screeningul, au fost trimise o vreme femeile sa-si faca testul Babes-Papanicolau, care in unele cazuri poate salva vieti, dar banii nu au mai fost alocati pentru aceste servicii medicale si nici sperante de a se aloca in urmatoarele luni nu se prea intrevad.
„Nu stiu ce s-a intamplat, dar acest program generos s-a oprit. Am inteles ca nu ar fi bani pentru continuarea lui, de asta a fost trecut sub tacere. Pacat, pentru ca un astfel de program era necesar pentru prevenirea acestei forme de cancer care are o mare raspandire. Se alocau niste bani pentru preventie, erau niste cheltuieli, poate mari pentru aceasta perioada, dar in final faptul ca nu se va continua acest program va aduce cheltuieli mult mai mari pentru tratamentele pe care le necesita cazurile de cancer nedepistate la timp. Ca sa nu mai spunem de pierderea de vieti omenesti”, a declarat medicul Doru Culiceanu, vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie Botosani.
La 1 septembrie, anul trecut, Ministerul Sanatatii lansa Programul national de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, gratuit. In cadrul acestuia, toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, aveau posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului Babes - Papanicolau. Programul era gratuit si urma sa se desfasoare pe o perioada de 5 ani.
Programul MS a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si avea ca obiectiv principal red