de Ioan VIDRIGHIN
vidrighinioan@tribuna.ro
27 martie 2013 22:51
0 vizualizari
A-A+ Aşa cum am anunţat într-un articol anterior, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, doreşte să utilizeze banii europeni pentru dezvoltare rurală în vederea stimulării micilor fermieri care pot să-şi mărească afacerea, prin crearea fermelor familiale. Ecoul acestei iniţiative a ministrului Daniel Constantin în rândul fermierilor sibieni a fost unul de bun augur. Mulţi dintre ei cred că această măsură ar putea duce şi la comasarea terenurilor. Alţii sunt convinşi că fermele lor de semisubzistenţă se pot dezvolta, iar producţia pe care o vor obţine, indiferent că este vorba de carne sau de cereale, poate să fie valorificată pe piaţă.
Avantaje
O fermă familială nu va putea avea mai mult de 40 de UDE (unitate de dimensiune economică), iar producţia realizată nu poate depăşi 48.000 de euro (1 UDE reprezintă echivalentul a 1.200 de euro). De exemplu, un fermier care se va înregistra cu ferma familială şi va creşte suprafaţa fermei de la 3 la 20 ha, va putea beneficia, pe lângă proiectul-tip gratuit, şi de fonduri pentru achiziţia de utilaje, precum şi de dobânda subvenţionată. Atenţie! Chiar dacă fermierul sibian nu creşte valoarea sprijinului public, este permisă demararea proiectului, beneficiind de doi ani de graţie. Un alt avantaj constă în compensarea pierderilor de venit pentru fermele familiale, care se va putea face din fondurile mutuale.
Trebuie spus că fermierul care înregistrează şi autorizează o fermă familială poate desfăşura o activitate economică, individual sau alături de membrii familiei, asigurându-şi în acest mod autoconsumul cât şi vinderea surplusului pe piaţă.
"Vrem să-i orientăm pe micii agricultori către piaţă. Astfel, un crescător de animale, care doreşte să-şi mărească efectivu