Zonele cu risc apar în Raportul de mediu al Planului Urbanistic General(PUG) şi amenajarea administrativă a municipiului Alba Iulia. Studiul este în dezbatere publică pe pagina de internet a Primăriei, www.apulum.ro.
Specialiştii care au întocmit studiul susţin că la nivelul judeţului Alba nu există un inventar şi o delimitare a zonelor de risc, în baza studiilor de specialitate existente, iar hărţile de risc natural nu sunt încă definitivate.
În ciuda acestui fapt, susţin autorii studiului citat, există ruperi de pante care pot prezenta un potenţial risc de alunecări, şi de care locuinţele sunt foarte aproape, cum este cazul în cartierul Pîclişa sau se intenţionează apropierea, după cum prevede Planul Urbanistic Zonal de extindere a intravilanului în cartierul Miceşti.810 hectare de teren prezintă risc de inundaţii şi alunecări de teren
În categoria zonelor inundabile au fost cuprinse 800 de hecatre, situate pe valea Mureşului, în zona staţiei de epurare de la Partoş şi în cartierul Pîclişa, în zona sud-estică a cursului de apă mal stâng -Oarda de Jos şi pe râul Ampoi, la confluienţa cu Mureşul. Aici se impun lucrări de curăţare şi adâncire la matca văilor în cauză, respectiv corectarea înălţimii digurilor de apărare.
Când vine vorba de alunecări de teren, vorbim de o suprafaţă de aproximativ 10 hectare, localizată în zona Valea Popi, respectiv Dealul Bilag-pârâul Iovului. Se propun studii geotehnice şi hidrogeologice, evitarea lucrărilor de excavaţii la versanţi şi corectări de pante.
O suprafaţă de aproape 26 de hectare este afectată de văile torenţiale din zona Pîclişa(Pârâul cel Mare, valea Seacă, valea Pîclişii-amonte), Oarda de Jos(valea Vinţiei şi Valea Negru). Specialiştii propun aici decolmatări şi adânciri, ruperi de pantă şi corectarea cursului văilor.
Malul drept al văii Sebeşului, în zona Dealul Fetiţelor