Deşi sunt şi proprietari de vile în cartierul exclusivist Petreşti, ei îşi cumpără la preţ de chilipir şi apartamentele de la stat.
Magistraţii care nu au locuinţe proprietate personală beneficiază de drepturi pe care alţi bugetari de rând nu le au. Statul le decontează lunar bani pentru plata chiriei, sumele fiind destul de consistente, chiar îndestulătoare în unele cazuri pentru achitarea şi altor facturi la utilităţi.
Dacă în privinţa drepturilor, acestea sunt obţinute cu prioritate de respectiva categorie favorizată, când vine vorba despre obligaţii judecătorii sunt zgârciţi cu banii destinaţi plăţii chiriei.
O arată şi doi dintre cei mai cunoscuţi judecători din Focşani, Adrian Toni Neacşu, fost membru CSM până acum câteva zile, şi Daniela Matache, şefa secţiei penale a Tribunalului Vrancea şi soţia secretarului de stat de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Iulian Matache.
Primăria Focşani îi somează pe cei doi să-şi achite chiriile neplătite de vreo trei luni. Aceştia au acumulat debite în sumă de 1000 de lei fiecare şi se află pe lista neagră a rău-platnicilor din blocul în care locuiesc, în condiţiile în care au de achitat o chirie lunară modică, de aproximativ 150 de lei pe lună, mult inferioară faţă de tarifele practicate pe piaţa liberă din Focşani, respectiv 200 de euro pe lună.
200 de euro de la stat pentru plata chiriei
În cazul celor doi judecători, alocaţia lunară pentru fiecare dintre ei este de 185, respectiv 200 de euro.
„Doi magistraţi care activează la instanţele aflate în circumscripţia Tribunalului Vrancea beneficiază de decontarea cheltuielilor cu chiria. Cuantumul chiriei decontat magistraţilor în cauză este cuprins între 185 şi 200 de euro. Potrivit unui ordin al ministerului Justiţiei, plafonul lunar maxim stabilit pentru Focşani este de 205 euro”, ne răspunde la o solicitare făcută de noi preşedi