Clujenii nu trebuie să-şi facă griji că nu vor putea accesa în acest an garanţii prin programul Prima Casă. Bani sunt destui.
Potrivit datelor prezentate ieri de Irina Constantinescu, director coordonator Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Ce trebuie să-i pună, însă, pe gânduri este forma sub care va fi continuat programul!
„La ritmul în care se acordă garanţiile suma ar ajunge pentru tot acest an. Toate băncile care solicită suplimentarea banilor primesc bani în funcţie de ritmul creditării. Dacă se vor menţine aceleaşi condiţii banii vor ajunge pentru tot anul. Suma de 572 milioane de euro reprezintă fonduri alocate deja băncilor”, a declarat Constantinescu, citată de Mediafax.
Referindu-se la posibilitatea modificării programului „Prima Casă” în „Noua Casă”, Constantinescu a arătat că Fondul a recomandat în cadrul consultărilor care vizează acest program să se aibă în vedere încurajarea achiziţiilor de construcţii noi.
„Acest program a fost unul de sprijin, dar nu poate continua în aceste condiţii. Trebuie să vedem ce se poate face cu banii respectivi pentru a se încuraja anumite sectoare, nu trebuie să suştinem la nesfârşit doar piaţa veche”, a adăugat reprezentantul Fondului.
Modificarea nu ar face altceva decât să îngrădească variantele clujenilor, conform specialiştilor consultaţi de Monitorul de Cluj, imobilele noi găsindu-se, de regulă, în zone periferice în timp ce locuinţele „la prima mână” mai bine plasate se vând de la constructor încă din primele stadii ale lucrărilor.
Conform FNGCIMM, regiunea este lideră la capitolul pondere a imobilelor noi (construite începând cu anul 2008) şi achiziţionate în cadrul programului (vezi grafic).
Cei mai harnici la achiziţii au fost tinerii, 68% dintre garanţiilor acordate în N-V fiind pentru persoane cu vârste între 25-35 de ani, 16% sub 25 de an