Ieri a fost dată publicitatii analiza trimestrială a Comisiei Europene privind piaţa muncii şi situaţia socială la nivelul UE. Cifrele sunt cel puţin îngrijorătoare, chiar dramatice în unele cazuri.
Şi cel mai grav dintre toate, ele se cuplează cu instabilitatea pieţelor şi sistemelor financiare, acutizată acum la cote greu de imaginat cin cauza crizei din Cipru şi soluţiilor adoptate de instituţiile europene şi internaţionale.
Gasiţi aici textul integral al raportului precum şi materialele complementare.
“Criza socială prin care trece acum Europa continuă să se agraveze. Într-un număr de state membre nu se arată nici un semn tangibil de ameliorare. Persoanele cele mai sărace sunt adesea cele mai dur afectate”
Laszlo Andor, Comisar European pentru problemele sociale
Consecinţă imediată a crizei şi politicilor de austeritate, PIB-ul European a scăzut din nou în ultimul trimestru din 2012, de data aceasta cu 0,5%, cea mai mare contracţie de la începutul anului 2009 încoace. Creştere economică s-a înregistrat în Germania, Polonia şi Marea Britanie, dar scăderi s-au înregistrat în Franţa, Italia şi Spania.
Şomajul a continuat să crească în ianuarie 2013. Fenomenul afectează acum 26,2 milioane personae la nivelul UE (dintre care 19 milioane în zona euro), adică 10,8% din populaţia activă (11,9% în zona Euro). Un semnal deosebit de serios îl constituie faptul că şomajul a atins anul trecut un nivel de 10% în zona nordică a spaţiului euro, fapt fără precedent. La nivelul UE, şomajul afectează aproximativ un sfert din populaţia tânără activă, cu un vârf dramatic de criză în Spania unde peste 50% din populaţia tânără este şomeră! Şomajul pe termen lung la nivelul UE a atins la finele anului 2012 un nivel istoric, cu 86% mai mare decât în urmă cu patru ani. “Efectele negative ale restricţiilor bugetare şi ale creşterilor de impozite asupra