Faimosul sculptor român Constantin Brâncuşi a ajuns în Munchen în anul 1903, de unde a plecat la Paris. Brâncuşi a fost invitat să lucreze în atelierul lui Auguste Rodin, dar a rămas acolo o singură lună, simţind că, deşi are o şansă extraordinară, nu se poate dezvolta alături de celebrul artist francez.
Traiectoria lui Constantin Brâncuşi a pornit din Hobiţa, judeţul Gorj, unde artistul s-a născut pe 19 februarie 1876, şi a continuat în Craiova, Bucureşti, Viena şi Munchen. Adevăratele reuşite încep însă la Paris unde, în anul 1905, Brâncuşi este admis la prestigioasa şcoală „Ecole Nationale Superieure des Beux-Arts“, unde rămâne până în anul 1906.
Interesantă este însă întâlnirea lui Brâncuşi cu faimosul sculptor Auguste Rodin, în al cărui atelier este invitat să lucreze. Românul face acest lucru pentru aproape o lună, până pe 27 martie 1907, după care, deşi are în Rodin un adevărat model, rosteşte celebrele cuvinte: „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres“ („Nimic nu creşte la umbra marilor copaci“). În anii care urmează, Brâncuşi realizează mai multe versiuni ale lucrărilor „Muza adormită“ şi „Sărutul“ şi se dedică exclusiv procedeului de cioplire.
Constantin Brâncuşi a încetat din viaţă pe data de 16 martie 1957 şi a fost înmormântat în Cimitirul Montparnasse din Paris.