Angajaţii Căilor Ferate aşteaptă aprobarea bugetul companiei, care va stabili şi bugetul de salarii
Sindicaliştii negociază şi contractul colectiv de muncă, prin care se doreşte majorarea veniturilor cu 3%
Sindicaliştii Regionalei CFR Constanţa se află, în aceste zile, în Capitală, pentru a negocia bugetul pe anul 2013, dar şi pentru a continua negocierile contractului colectiv de muncă, care urmează să fie aprobate de conducerea companiei. Liderul Sindicatului Mişcare Comercială Constanţa, Gheorghe Spânu, ne-a declarat că ieri a fost prima zi în care au fost la negocieri, dar nu s-a ajuns la un rezultat. Discuţiile au loc atât de târziu pentru că s-a aşteptat aprobarea bugetului naţional de către Guvern. „Nu vor să ne invite la Consiliul de Administraţie, dar noi am solicitat ca astăzi să avem un proces-verbal cu bugetul pe anul 2013 şi ce vor să facă cu partea de salarizare pentru acest an“, a mai spus Gheorghe Spânu. Negocierile se vor relua astăzi, când se va încerca ajungerea la un consens.
Sindicaliştii constănţeni se tem că, prin aprobarea noului buget, se va tăia mult din fondul de salarizare, iar un buget mai mic decât în anii anteriori presupune disponibilizări. Asta înseamnă că, cel mai probabil, ameninţarea conducerii CFR, că 1.500 de angajaţi din sistemul feroviar vor rămâne fără locuri de muncă, este posibil să devină realitate chiar în acest an. „Despre noi restructurări se discută permanent şi este vehiculată, în continuare, cifra de 1.500 de persoane“, a precizat Gheorghe Spânu.
La Constanţa nu s-au mai făcut restructurări din anul 2011, când Regionala CFR Marfă a disponibilizat 319 persoane şi CFR Călători alte câteva sute. Singura structură care nu a trecut printr-un proces de disponibilizare, este CFR Infrastructură, unde s-a reuşit, după negocierea cu Fondul Monetar Internaţional, să fie păstrate locurile de muncă a 2.000