Leul va recupera, in urmatoarele saptamani, pierderile suferite din cauza crizei financiare din Cipru, iar restructurarea sistemului bancar din aceasta tara ar putea avea chiar influente pozitive asupra celui din Romania, potrivit analistilor.
Guvernul cipriot si oficialii Comisiei Europene au ajuns la un acord in privinta salvarii bancilor, insa primele doua cele mai mari, Bank of Cyprus si Laiki, vor suporta o mare parte din pierderi.
Inainte de ajungerea la aceasta intelegere, leul a suferit deprecieri semnificative fata de euro si dolar, ajungand la nivelul minim al acestui an. Pe 22 martie, cursul oficial al BNR era de 4,4286 lei/euro.
"Impactul situatiei din Cipru asupra evolutiei leului a fost marginala si pe termen scurt, astfel ca, in saptamanile urmatoare, ma astept ca leul sa recupereze o parte din pierderile suferite ca urmare a riscului de default al Ciprului. Astfel, leul s-ar putea intari in perioada urmatoare sub nivelul de 4,40, fiind sustinut de randamentele ridicate si de perspectivele de crestere a economiei romanesti peste media europeana", a explicat, pentru Ziare.com, Melania Hancila, economist sef al Volksbank.
In acest moment, leul nu este foarte vulnerabil, este de parere si Claudiu Cazacu, analist sef X-Trade Brokers.
"Insa dependenta de mediul global se poate mari in perioada urmatoare, din cauza unei prezente mai ridicate a capitalurilor straine (dupa decizia de a include titlurile de stat in indicele JPM), ceea ce va insemna fluctuatii mai ridicate. Criza europeana nu a fost inca depasita in totalitate", a spus acesta, pentru Ziare.com.
Restructurarea bancilor cipriote, buna pentru Romania
In ciuda diverselor sisteme bancare din unele tari din zona euro (Grecia, Irlanda, Spania etc), in Romania situatia este mult mai buna, datorita si indicatorilor de prud