* S-a întâmplat luni dimineață: reprezentanții primăriei Chilia Veche au sesizat autoritățile competente de faptul că în zona Tătaru din Delta Dunării au fost găsite mai multe leșuri
Este vorba despre un câine enot, o vulpe, cinci miei, dar și un vultur codalb, specie protejată. Vulturul codalb (Haliaeetus albicilla) este o specie pe cale de dispariţie care constituie subiectul unui program internaţional de monitorizare, iniţiat încă de la mijlocul anilor ‘70 de Suedia şi la care, ulterior, au aderat toate ţările din nordul Europei. Prin proiectul DanubeParks, Administrația Biosferei Delta Dunării monitorizează evoluția speciei: prin inelare, prin monitorizare realizată prin telemetrie satelitară, prin construirea şi instalarea de cuiburi artificiale cu webcam-uri ataşate, reprezentanții instituției vor să știe în permanență ce se întâmplă cu această specie.
„Noi am trimis specialiştii din zonă pentru a preleva probe de la faţa locului. Vom face la laboratorul din Tulcea analizele pentru rabie la enot şi la vulpe, iar examenele texocologice vor fi realizate la Bucureşti. Rezultatele de la Tulcea vor fi gata miercuri după amiază sau, cel târziu, joi dimineaţă, iar rezultatele examinării toxicologice vor fi gata în aproximativ două săptămâni“, spune Mitică Tuchilă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea.
Una dintre variantele luate în calcul este aceea a otrăvirii. Pentru a scăpa de șacali, oierii din zonă otrăvesc miei de sacrificiu: le lasă leșurile la vedere, astfel încât șacalii să mânânce din această carne. Pe lângă şacali, însă, mai pot fi afectate şi alte specii. Oficial, însă, nu se ştie ce s-a întâmplat la Tătaru.
* S-a întâmplat luni dimineață: reprezentanții primăriei Chilia Veche au sesizat autoritățile competente de faptul că în zona Tătaru din Delta Dunării au fost găsite mai multe leșuri