Tinerii din Caracal îşi doresc locuinţe ANL pentru a locui cu chirie, primăria centralizând aproximativ 1.500 de cereri, deşi nu are decât 10 unităţi de repartizat.
Pentru 10 locuinţe eliberate în ultima perioadă în blocurile ANL din Caracal, primăria constituie acum comisii de evaluare a dosarelor depuse. Aproximativ 1.500 de tineri care au mai puţin de 35 de ani îşi doresc o locuinţă cu chirie, neavând posibilitatea să cumpere una. Apartamentele şi garsonierele în discuţie au rămas libere după ce ocupanţii au renunţat la chirie, cumpărându-şi case de pe piaţa liberă, sau din alte motive.
„Două ar putea fi motivele pentru care au renunţat. După împlinirea vârstei de 35 de ani, chiria aproape se dublează. Pe de altă parte, dacă optează să-şi cumpere locuinţa, nu pot negocia, preţul fiind impus. Or, pe piaţa liberă, în Caracal găsesc locuinţe mai ieftine. La nivelul municipiului sunt scoase la licitaţie, de către executori, apartamente şi la 55.000 lei. Aşa s-a şi întâmplat în multe situaţii”, a declarat secretarul Primăriei Caracal, Viorel Rădescu.
Dacă un chiriaş plătea pentru un apartament 116 lei până la împlinirea vârstei de 35 de ani, după această vârstă cuantumul chiriei se măreşte la 188 lei/lună. Creşterea este şi mai evidentă în cazul garsonierelor, de la 86 de lei ajungând la 160 lei. Blocurile ANL au fost date în folosinţă în perioada 2006-2009, 140 de familii găsindu-şi astfel o casă. Niciunul dintre aceştia n-a cumpărat-o însă.
Cereri multe vor rămâne în continuare nesoluţionate şi în cazul celor mai săraci dintre caracaleni. Pentru aproximativ 500 de solicitanţi de locuinţe sociale este deocamdată disponibilă o singură unitate (din totalul de 51 cu această destinaţie, la nivelul oraşului), care şi aceasta va fi repartizată în curând. Situaţia este mult mai bună în cazul loturilor pentru tineri, unde toate solici