Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud spun că inhalarea prelungită a aerului în care se află praf poate avea urmări neplăcute, putând duce chiar la cancer pulmonar. Deocamdată situaţia din Bistriţa nu este una gravă, asta cu toate că, în 2013, au fost înregistrate trei depăşiri ale particulelor foarte fine, cunoscute în limbaj de specialitate PM 10.
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Doina Petri, spune că de regulă depăşirile concentraţiilor maxim admise nu trebuie să alarmeze populaţia, dat fiind faptul că acest lucru nu se întâmplă cu regularitate.
"Există riscuri acute şi există riscuri cronice. Depinde de ce număr de particule este în aer şi depinde de perioada în care eşti expus. De regulă, imediat după expunerea la un număr ridicat de particule apar iritaţiile, care sunt iritaţii conjuctivale, iritaţii ale mucoaselor şi iritaţii ale căilor aeriene superioare care se manifestă prin tuse iritativă.
Dacă expunerea este îndelungată şi sunt şi factori adjuvanţi, cum sunt factorii toxico-alergici, apar în timp boli infecţioase, creşte în timp frecvenţa acestora la nivelul căilor aeriene superioare şi apar alergii asociate, boli cronice, bronşite, boli obstructive.
Dacă există componente toxice, acestea se adaugă altor toxine din organism şi se dezvoltă boli cronice specifice. Expunerea la poluarea cu aceste particule creează o scădere a imunităţii locale şi predispune organismul la îmbolnăviri pe termen lung", spune Doina Petri. Citeşte şi
Bistriţa se îneacă în praful de la deszăpeziri şi de la centralele termice de apartament
Specialiştii Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud spun că dacă anul acesta s-a depăşit de trei ori concentraţia maximă admisă, anul trecut au fost înregistrate depăşiri de 10 ori, iar în 2011 de 15 ori.
"În municipiul Bistriţa avem o ma