Mii de oameni din fostul oraş minier Brad tremură în propriile locuinţe, după ce administraţia locală a municipiului şi societatea Acvacalor, care asigură încălzirea apartamentelor racordate la sistemul centralizat termic, au hotărât sistarea furnizarea căldurii, cu două săptămâni mai devreme decât era preconizat.
Locatarii blocurilor din Brad sunt nevoiţi să rabde frigul după ce Acvacalor (societate aflată în insolvenţă) a oprit furnizarea agentului termic din cauza cheltuielilor mari şi pentru că angajaţii societăţii au prognozat temperaturi mai ridicate pentru sfârşitul lunii martie.
„Societatea regretă faptul că sistemul de încălzire nu mai e în funcţiune la această dată. La data întreruperii sistării energiei termice nu a fost posibilă prognozarea scăderii temperaturilor atât de mult. Repornirea sistemului de încălzire este extrem de costisitoare, iar datoria populaţiei la încălzire este de 2.318.000 de lei. Sperăm ca sursele alternative de încălzire ale fiecărui consumator să fie suficiente pentru depăşirea acestei perioade cu temperaturi scăzute”, le-a comunicat Acvacalor, în afişele pe care le-a postat în scările blocurilor tăiate de la căldură.
Au crezut că a venit primăvara
În faţa explicaţiilor date de furnizor, localnicii s-au revoltat. „Temperaturile ajung noaptea până la minus 5 grade Celsius, iar noi stăm în frig şi suntem luaţi la mişto de meteorologii de la Acvacalor”, s-a plâns un brădean. Oamenii reclamă faptul că primăria a acceptat sistarea căldurii, în ciuda temperaturior scăzute din această perioadă a anului.
Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a declarat public că îşi cere scuze localnicilor pentru frigul pe care aceştia sunt nevoiţi să îl suporte. În anii trecuţi, brădenii s-au confruntat cu aceleaşi probleme, din cauza costurilor mari pentru furnizarea căldurii. Până în prezent, administraţi