Membrii Consiliului Superior al Magistraturii acuză jurnaliştii că ar fi pornit o campanie de denigrare a judecătorilor. Asta după ce presa a dezvăluit că unii dintre ei au averi de milioane nedeclarate, trecute pe numele soţiilor şi soacrelor, au diplome de studii false, sunt în vizorul Securităţii sau sunt favorizaţi de bănci.
Cu excepţia ministrului în exerciţiu al Justiţiei, membrii CSM au adoptat ieri următoarea declaraţie:
Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de organ de autoadministrare judecătorească şi de garant al independenţei autorităţii judecătoreşti doreşte să ia atitudine în privinţa unor lucruri ieşite din comun care au loc în ultimul timp. Este vorba despre o campanie de exercitare de presiune îndreptată împotriva sistemului judecătoresc şi în mod special împotriva unor persoane ce deţin funcţii înalte în justiţie, campanie susţinută de către anumite instituţii media, autorităţi publice şi persoane cu funcţii de demnitate publică.
În cadrul acestei campanii se utilizează atacuri mediatice extrem de agresive, în care se aduc acuzaţii false, operandu-se fie cu fapte inexistente, fie cu jumătăţi de adevăr, fie cu opinii subiective şi tendenţioase. Aceste atacuri aduc o atingere gravă sistemului judecătoresc ştirbind din autoritatea şi încrederea de care trebuie să se bucure acesta în ochii publicului într-o societate democratică. Într-un stat democratic justiţia trebuie să fie liberă şi scutită de orice fel de presiuni din partea celorlalte puteri şi a grupurilor de interese de orice fel. Consiliul Superior al Magistraturii califică campania de denigrare pornită în ultimul timp drept un atac direct la independenţa sistemului judecătoresc şi la ordinea de drept din Republica Moldova.
În acest sens Consiliul Superior al Magistraturii consideră necesar de a reitera prevederile Recomandării Nr (94) 12 a Comitetului de