O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat experţi britanici în TBC, citați de publicația „The Sun”. Sursa: Sorin Antonescu
Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară ucigaşă seceră sute de vieţi în fiecare an. Un reporter de la ziarul britanic „The Sun” s-a deplasat în România pentru a constata cum stă situaţia la faţa locului.
Experţii se tem că imigranţi săraci infectaţi cu TBC ar putea aduce, fără să ştie, bacteria contagioasă care se ia din aer, în Marea Britanie, atunci când vor veni aici în căutare de muncă după ridicarea restricţiilor anul viitor.
Este de aşteptat să se întâmple un dezastru, a avertizat expertul în TBC Jonathan Stillo, care conduce o cercetare privind Tuberculoza multi-drog rezistentă (TBC-MDR) în România.
Când persoana contagioasă se va afla în metroul (londonez) va fi prea târziu. Estimarea este că un bolnav va infecta între 10-15 oameni pe an, a adăugat el.
Cunoscută cândva sub numele de ''Marea Ciumă Albă'', tuberculoza a devastat Marea Britanie în perioada victoriană, dar a fost eradicată aproape total în anii 1970. Este vindecabilă cu antibiotice ieftine, dar ucide jumătate din persoanele contaminate dacă este netratată. Dacă pacienţii nu duc până la capăt tratamentul de şase luni, bacteria care a supravieţuit poate evolua într-o tulpină mai puternică, rezistentă la medicamente.
În mod îngrijorător, cazurile de TBC-MDR şi Tuberculoză extensiv-rezistentă (TBC-XDR) sunt în creştere. Mai rezistente şi mai costisitor de tratat, aceste tulpini sunt deja răspândite în ţările mai sărace.
În România, există între 30.000-35.000 de pacienţi cu TBC şi aproximativ 1.000 de cazuri noi diagno