Topirea accentuata a ghetii din Arctica ar putea reprezenta o explicatie pentru fenomenele meteorologice extreme din prezent.
Pentru climatologi, furtunile de zapada cu care se confrunta la inceputul acestei primaveri Europa si America de Nord sunt consecinte directe ale diminuarii dramatice a banchizei din regiunea arctica.
In fiecare an, in timpul iernii, apa marina se transforma in banchiza in Arctica, marind suprafata celei existente. In fiecare an, vara, o parte a acestei banchize se topeste.
Insa, potrivit institutului "National Snow and Ice Data Center (NSIDC)", volumul apei care se transforma in gheata tinde sa devina pe an ce trece tot mai mic, iar vara se topeste tot mai multa gheata, potrivit The Guardian.
In toamna anului 2012, masuratorile au aratat un minim istoric in ceea ce priveste suprafata banchizei: "Am constatat cu 80% mai putina gheata decat in urma cu 30 de ani. Este o pierdere dramatica, imputabila incalzirii climatice", a explicat Jennifer Francis, profesor la Institutul Rutgers.
Potrivit acestui profesor si unui numar important de alti cercetatori, topirea extrema a banchizei din Arctica modifica temperatura oceanului si a atmosferei, antrenand schimbari in fluxul de aer rapid de la inalta altitudine, care determina intr-o mare masura vremea in emisfera nordica.
"Fara banchiza, curentul rece din Arctica este capabil sa patrunda mai mult catre sud, atingand o pozitie record anul acesta, ceea ce explica conditiile hibernale cu care ne confruntam la inceputul acestei primaveri".
Insa, potrivit unui studiu recent al "Oceanic and Atmospheric American Administration (NOAA)", neplacerile provocate de aceasta pierdere a banchizei arctice nu se vor rezuma doar la acest inceput capricios de primavara:
"Cu mai multa energie solara care intra in Oceanul Arcti