Dacă supradimensionarea sistemului bancar cipriot a fost principala problemă, următoarele pe listă sunt Malta şi Luxemburg, unde dezechilibrele sunt mai mari
Ministrul german de Finanţe spune că doar Dumnezeu mai poate ajuta Malta dacă va ajunge să se confrunte cu dificultăţi precum cele din Cipru
În cazul Luxemburgului, sistemul bancar depăşeşte economia de 23 de ori, ţara fiind, împreună cu Austria, "campionul secretului bancar"
Cipru a devenit, zilele trecute, a patra ţară din zona euro care a primit ajutor financiar din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional, după Grecia, Irlanda şi Portugalia, cu toate că ceea ce s-a întâmplat în Cipru este o premieră în Europa. În plus, şeful Eurogroup spunea luni seară că acordul cu Ciprul trebuie considerat un model pentru restul uniunii monetare. Astfel, în contextul în care stabilitatea financiară din zonă este din ce în ce mai problematică, mulţi îşi pun întrebarea privind care va fi următoarea ţară pe care cele două instituţii să o salveze.
Există unele voci care afirmă că Malta şi Luxemburg ar fi următoarele pe listă, scrie The Guardian.
Astfel, dacă în cazul Ciprului reprezentanţii UE şi FMI au cerut reducerea sectorului bancar supradimensionat al ţării, care ajunsese la un nivel de şapte ori mai mare decât PIB-ul, în Malta şi Luxemburg dezechilibrul este chiar mai mare.
Sectorul bancar din Malta este chiar mai mare raportat la PIB decât cel al Ciprului.
Ministrul de finanţe din această ţară a stat exact lângă ministrul german şi cel cipriot atunci când a avut loc prima întâlnire în Bruxelles. După aceea, Wolfgang Schäuble, ministrul german de Finanţe, a scris un articol în Malta Times în care spunea că "doar Dumnezeu mai poate ajuta această ţară" dacă ajunge să se confrunte cu probleme precum cele din Cipru.
În cazul Luxemburgului, sistemul ban