Ministrul fondurilor europene şi-a luat angajamentul să recupereze o parte din banii alocaţi României până în 2013, având în vedere gradul scăzut de absorbţie. Miza rămâne totuşi pentru următoarea perioadă, iar lucrurile trebuie pregătite de pe acum
Capital: Aveți o misiune grea, dacă nu cumva imposibilă. Practic, într-un singur an, din întregul ciclu financiar 2007-2013 au rămas de accesat aproape 90% din fondurile europene alocate României. Cât credeţi că o să accesăm anul acesta?
Eugen Teodorovici: Au rămas de accesat circa 87%, pentru că acum rata de absorbţie a ajuns la aproximativ 13%. În aprilie trebuie să trimitem la Comisia Europeană facturi de aproape un miliard de euro pe programele operaţionale care nu sunt presuspendate, iar apoi, în mai şi iunie, încă 1,5 miliarde de euro. La finalul lunii iunie, România va avea cereri de rambursare de 2,5 miliarde de euro trimise către CE. Banii vor intra în ţară treptat - Comisia are la dispoziţie două luni, dar i-am rugat să urgenteze verificările pe aceste cereri de rambursare.
Capital: Ce se va întâmpla cu sumele rămase neaccesate? Vor fi reportate pentru viitoarea execuție bugetară?
ET: Nu. Nu se poate reporta nimic, ce nu va fi accesat va fi pierdut. Obligaţia noastră este ca până la finele lui 2015 să cheltuim aceşti bani. Atunci expiră termenul până la care se pot face plăţi, până la limita întregii sume alocate României pentru 2007-2013. Dar avem obligația să trimitem anul acesta, nu mai târziu de 31 decembrie, cereri de rambursare în valoare de 6,5 miliarde de euro. Dacă nu atingem această sumă, diferența va fi pierdută automat.
Capital: Legat de POS DRU, de corecția de 25% stabilită de Comisia Europeană, aţi declarat, în decembrie, că urmează să faceţi o verificare și că banii vor fi recuperați de la autorii proiectelor care au greșit sau au fraudat. În ce stadiu se află ace