Bancile, "vanate" de impozitarile impuse ori anuntate la presiunea finantatorilor internationali, incep sa fie tot mai nesigure pentru pastrarea economiilor. Cum alte plasamente, ca arta, aurul sau piata bursiera, prezinta riscuri si complicatii, salvarea banilor dornici de profit ar putea veni de la servicii si activitati lucrative: industrie si agricultura. Ne intoarcem la secera si ciocan?
40% impozit pe depunerile bancare iti taie cheful sa mai tii banii in cont. Masura anuntata recent pentru Cipru urmeaza sa se extinda si in alte tari din Europa, cunoscute (sau nu) ca paradisuri fiscale.
Dupa "imblanzirea" sectorului bancar din insula aflata in sudul Europei ar putea urma Malta si Luxembourg, avertizeaza comentatorii internationali. Astfel de atacuri fara precedent la adresa economiilor bancare contureaza o noua lume financiara, total diferita de cea de pana acum. Daca merge cu Cipru si Malta, de ce nu ar merge cu Romania si Bulgaria?
Cand cei de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana au gandit miscari cu implicatii atat de puternice, au luat in considerare toate efectele posibile. Ei stiau ca vor schimba astfel comportamentul oamenilor cu bani. Acestia vor incerca sa isi protejeze lichiditatile altfel decat au facut-o pana acum.
Unde se vor duce banii care pana acum au stat in banci? Care sunt cele mai sigure plasamente? Criza financiara izbucnita in septembrie 2008 ne-a invatat ca nimic nu mai e sigur.
Piata imobiliara, ani la randul "vedeta" pe plan mondial, a devenit dintr-o data o oaie neagra. Ba chiar a fost "invinuita" ca a provocat crahul, prin creditele ipotecare fara acoperire, acordate "fara numar" de bancherii generosi.
Cladirile si terenurile nu mai reprezinta investitii atractive, pentru ca pretul lor nu mai creste exponential. In plus, ele nu pot fi transformat