După trei ani de amânări, judecătorii Tribunalului Bihor au pronunţat sentinţa în dosarul omului de afaceri Călin Raita, în care acesta era acuzat că şi-a înşelat 12 furnizori de materiale de construcţii cu peste 700.000 lei, plătind cu file cec şi bilete la ordin în numele societăţii GSV Exim pe care apoi a cesionat-o în mod fraudulos.
Judecătorii au schimbat încadrarea faptelor imputate lui Raita, din înşelăciune în formă continuată, în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, după care au dispus condamnarea acestuia la 10 ani de închisoare cu executare prin privare de libertate.
Magistraţii au decis totodată, ca timp de 5 ani după executarea pedepsei principale, afaceristul cu ambiţii politice, care a şi candidat la Primăria Oradea, să aibă interdicţia de a fi ales în autorităţile publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, respectiv să ocupe o funcţie sau să exercite o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru comiterea infracţiunii, adică cea de administrator de firmă.
De asemenea, afaceristul a fost obligat ca, solidar cu firma GSV Exim, de care s-a folosit pentru escrocheriile sale, să plătească datoriile acumulate la cele 12 societăţi comerciale.
Sentinţa Tribunalului Bihor nu este, însă, definitivă. Ea poate fi atacată, prin apel, în 10 zile de la pronunţare şi de la comunicare cu părţile civile, procesul urmând să se reia la Curtea de Apel Oradea.
Povestea escrocheriei prin care Raita a înşelat 11 firme de la care cumpărase materiale de construcţii a fost prezentată de BIHOREANUL în 2009, fiind dezvăluită chiar de bărbatul de 27 de ani fraierit de Raita, Ioan Damian. Tânărul fusese racolat de finul lui Raita sub pretextul că împreună vor înfiinţa o firmă iar apoi a fost dus să semneze pentru preluarea firmei GSV Exim la notarul Ilie Drăgoiu, fără ca acesta să-i