Liderul de sindicat Ion Pisc Scrădeanu a fost colaborator al securităţii, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie a României. Decizia a fost dată marţi de către magistraţi, în recursul formulat de prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, împotriva unei decizii anterioare, dată de Curtea de Apel Bucureşti, potrivit căreia Pisc Scrădeanu a „turnat” la fosta Securitate.
Ion Pisc Scrădeanu a apărut pe lista colaboratorilor în anul 2010, în urma unei constatări făcute de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. Liderul de sindicat a colaborat cu Securitatea în perioada 1982-1989, timp în care a făcut 26 de note informative sub numele conspirativ „Dragnea”, fiind racolat pe vremea când era un simplu lăcătuş mecanic la Vulcan Bucureşti.
Potrivit CNSAS, Pisc îşi „turna” colegii de serviciu, cu precădere pe cei care făceau bişniţă sau ascultau posturile de radio care nu lăudau fostul regim comunist. Cu toate acestea, Scrădeanu fusese racolat pentru a furniza informaţii antiterorism.
Iniţial, Ion Pisc Scrădeanu a contestat decizia CNSAS la Curtea de Apel Bucureşti, instanţa respingând însă acţiunea. Scrădeanu a mers mai departe, până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a menţinut însă decizia Curţii de Apel Bucureşti, pronunţându-se în defavoarea sindicalistului.
Pisc Scrădeanu a spus, de fiecare dată când s-a invocat această colaborare a sa cu Securitatea că sunt „minciuni sfruntate”. Sindicalistul spunea că, dimpotrivă, a fost persecutat şi „vânat” de securişti până în 1989, pentru că instiga la mişcări de protest, lucru nepermis în perioada comunistă.
Liderul de sindicat Ion Pisc Scrădeanu a fost colaborator al securităţii, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie a României. Decizia a fost dată marţi de către magistraţi, în recursul formulat de prim-vicepreşedintele Blocu