Administratorii asociaţiilor de proprietari din Constanţa sunt disperaţi că Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale nu mai recunoaşte convenţiile civile. Preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa, Marcel Dragu, spune că din cauza faptului că legile se schimbă foarte des şi pot fi interpretabile, unii oameni de bună-credinţă pot ajunge chiar infractori. Este vorba despre administratorii care folosesc ca formă de încadrare în muncă convenţia civilă pentru ei sau femeile de serviciu. „Iniţial s-a spus că, potrivit Legii 230, convenţia civilă este valabilă în asociaţiile de proprietari. Astfel că se reţinea din venitul convenit 16% impozit şi cine voia asigurare medicală, o făcea direct la Casa de Asigurări de Sănătate. Apoi, în anul 2011, Fiscul a impus asociaţiei să calculeze şi să reţină toate contribuţiile, ba chiar să depună electronic declaraţii 112“, a mai spus Marcel Dragu.
Administratorii asociaţiilor spun că erau două tipuri de documente de încadrare, cel cu personalul angajat din organizaţie, cum ar fi administratorul sau femeia de serviciu, iar o altă formă era cea folosită pentru muncitorii ocazionali, care trebuiau să facă diverse reparaţii prin bloc, pentru care se reţineau şi depuneau tot 16%.
Se pare că, mai nou, administratorii asociaţiilor de proprietari sunt încadraţi la activităţi de tip dependent şi în acest caz este obligatoriu încheierea contractelor de muncă. După noua încadrare a administratorilor se presupune că aceştia se află într-o relaţie de subordonare faţă de asociaţii, au un loc şi un program de muncă, folosesc exclusiv baza materială a asociaţiilor, iar organizaţiile le suportă cheltuielile de deplasare. În replică, Marcel Dragu a precizat că este normal că administratorul munceşte pentru asociaţie, că trebuie să aibă un loc şi un program de încasări, că îşi foloseşte pixul şi hârtiile şi că