Fiscul vrea să execute silit 30.000 de restanțieri
Patru sute de avocați din Timișoara sunt la un pas să fie executați silit pentru că nu și-au mai plătit asigurările de sănătate de mai bine de opt ani. Ei spun că nu se tratează în spitalele din România, așa că nimeni nu-i poate obliga să plătească. Datoriile avocaților către bugetul de stat se ridică la o jumătate de milion de euro.
Florin Kovacs este unul din cei patru sute de avocaţi din Timișoara care nu a mai plătit de ani buni contribuțiile la sănătate. A strâns o datorie de 80.000 de lei. Imediat ce a fost somat să plătească, a dat Casa de Asigurări de Sănătate în judecată și a câstigat dreptul să nu mai achite niciun leu din datorie, iar toate creanțele să fie șterse.
„Am dovada că în ultimii 20 de ani nu mi s-a decontat nici măcar un leucoplast. Curtea de Apel Cluj și Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că nu poți să fii asigurat împotriva voinței tale”, a explicat avocatul Florin Kovacs.
Cine sunt restanțierii
În tot județul Timiș, 30.000 de persoane nu și-au plătit asigurările de sănătate. „Majoritatea persoanelor aveau meserii de avocați, taximetriști, juriști sau arhitecti”, explică Oana Răchitan, purtător de cuvânt la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș.
Pentru ca statul să nu piardă alte procese, toate dosarele restanțierilor au fost mutate la Direcția Generală a Finanțelor Publice. Fiscul se va ocupa de executarea silită a datornicilor, însă, până acum, din cele 30.000 de dosare, doar câteva au fost preluate.
„Numărul lor este undeva la 220 de dosare. Mai mult ca sigur ca la acei contribuabili care nu și-au plătit contribuțiile să continuăm executarea silită prin propriri pe conturi, propriri la terți și sechestre”, a explicat Mihai Călin, director al Direcției Finanțelor Publice Timiș.
În timp ce avocații luptă să demonstreze în instanță