O echipă internaţoonală de cercetători a reuşit să dezvăluie secretele structurii complexe a populaţiilor organismului microscopic Tetrahymena thermophila.
Oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice genele care determină împărţirea pe sexe a protozoarului Tetrahymena thermophila, dezvăluind totodată procesul neobişnuit de rearanjare a fragmentelor de ADN, necesar pentru determinarea diferenţelor între sexe. Descoperirea are implicaţii importante şi pentru sănătatea umană, întrucât în diverse aspecte, de la transplantul de ţesuturi la cancer, inclusiv aşa-numita alorecunoaştere – capacitatea organismului de a distinge propriile sale ţesuturi de cele străine, proces care reprezintă prima linie de apărare imunitară împotriva infecţiilor. Prin acest studiu, au arătat că la acest organism unicelular şi multisexuat, sexul descendenţilor este determinat la întâmplare, printr-o serie de recombinări genomice, prin asamblarea unor fragmente de ADN pentru a genera, la o anumită pereche de gene (implicată în determinarea sexului celulei), o structură ce variază de la un sex la altul.
Tetrahymena thermophila aparţine unui grup de prozoare numite ciliate, care prezintă particularitatea de a avea două nuclee: un micronucleu sau „nucleu germinal” şi un macronucleu sau „nucleul somatic”. Informaţia genetică necesară pentru formarea celulelor-fiice este stocată în nucleul germinal (echivalent cu ovarele sau testiculele la om), în timp ce transcrierea genelor (copierea lor din ADN în ARN, în vederea decodificării ulterioare a informaţiei genetice, pentru sinteza proteinelor) are loc în nucleul somatic. Ciliataele se pot reproduce atât asexuat, cât şi sexuat, iar la Tetrahymena thermophila reproducerea sexuaită este un proces complex şi interesant, ca urmare a existenţei atâtor sexe. Sexul descendenţilor este determinat în cursul împerecherii, când fecundarea duce la