Guvernul a aprobat miercuri, 27 martie, OUG prin care Transelectrica şi Transgaz trec în subordinea Ministerului Finanţelor Publice din cea a Ministerului Economiei.
Victor Ponta a afirmat după şedinţa Executivului că “S-a aprobat astăzi ordonanţa.” „O să-i rog pe ministrul Energiei şi pe ministrul Finanţelor să vă dea toate detaliile. Vă pot confirma că am aprobat astăzi ordonanţa în forma propusă de cei doi miniştri, în aşa fel încât ameninţarea de infringement să fie practic înlăturată. Săptămâna viitoare venim cu nota în Guvern şi aprobăm tot ceea e de aprobat pentru consumatorul vulnerabil, deci practic ambele semnale de la Bruxelles se îndeplinesc”, a adăugat Ponta, conform Agerpres.
Procedura a fost necesară în scopul respectării principiilor separării concepute pentru evitarea oricărui conflict de interese şi pentru implementarea măsurilor asumate de România prin acorduri internaţionale. Potrivit Notei de fundamentare, proiectul a fost iniţiat pentru a se asigura, în regim de urgenţă, atât respectarea principiilor separării, cât şi celeritatea derulării unor măsuri asumate de România prin acorduri internaţionale, dar a căror reglementare de bază rezidă în acte normative de nivelul legii.
Totodată, prin proiect se propune preluarea şi ducerea la îndeplinire de către Ministerul Finanţelor Publice a procedurilor aflate în derulare la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă (OUG) privind selecţia managementului privat, conform prevederilor legale, pentru cele două societăţi comerciale. În acest sens, Ministerul Finanţelor Publice urmează să se subroge în toate drepturile şi obligaţiile Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie în numele Ministerului Economiei.
Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 56,07% din capitalul social al Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electri