Ultrabook-urile nu au devenit încă cele mai populare din categoria PC, dar apariţiile lor impresionează din ce în ce mai mult. La ce preţ vor ajunge acestea în viitor?
Avantajele ultrabook-ului sunt evidente. Pe lângă carcasă mult mai suplă şi greutatea mai mică, gadgeturile au venit dotate cu tehnică de top, iar la multe hard disk-ul clasic a fost înlocuit de SSD (Solid State Drive), un tip de stocare mult mai rapidă şi care poate face ca sistemul de operare să se deschidă în doar câteva secunde.
Ultrabook-ul pur este cel de la Intel, alte laptopuri subţiri care nu respectă indicaţiile producătorului neputând fi numite astfel. Până acum, ele costau 1.000 de dolari, dar, potrivit unuia dintre şefii Intel, preţul ar putea să scadă pe viitor.
Prezent la Intel Solutions Summit, Kirk Skaugen, vicepreşedintele Intel a spus că în viitorul apropiat, mai exact în timpul sărbătorilor de iarnă, am putea asista la venirea pe piaţă a unor ultrabook-uri de 600 de dolari.
Ele vor fi construite folosind procesoare după arhitectura Haswell de la Intel, astfel devenind mai ieftine. Haswell va veni cu un display touchscreen de înaltă rezoluţie, SSD mai rapid, recunoaştere vocală şi facială, dar şi o baterie care ar putea avea o autonomie de o zi. Acestea sunt cel puţin caracteristicile oficiale, nu se ştie dacă la teste vor exista rezultate la fel de bune.
În momentul de faţă, cel mai ieftin ultrabook de pe piaţa românească este un HP Pavilion cu Windows 8, la aproximativ 2.700 de lei, dar acesta are doar un procesor Intel core i3 şi o greutate de 1,8 kilograme, nefiind deloc suplu. Lenovo vinde IdeaPad U310 cu aproximativ 2.800 de lei şi cu un procesor Intel Core i5, la o greutate de 1,7 kilograme.
Rămâne de văzut ce surprize ne va rezerva sezonul de iarnă, când vor apărea pe piaţă poate ultrabook-uri performante, cu tehnică de ultimă generaţie, da