TIMISOARA. Desi un procent urias al credinciosilor fac parte din biserica „stramoseasca” si contribuie constant la bunastarea ei financiara, caminele de batrani sau centrele pentru copii cu probleme lipsesc aproape cu desavarsire in cel mai vestic judet al Romaniei.
Reprezentantii Arhiepiscopiei Timisoarei se lauda cu milioane de lei, din fonduri proprii, cheltuiti pentru oameni saraci, varstnici, bolnavi ori cu alte probleme, insa cifrele celor ajutati par infime. In plus, pentru anumite „servicii sociale” ortodoxe din Timis se percep sume importante de bani drept taxa. Ca tabloul sa fie complet, una dintre realizarile trecute in raportul care evidentiaza activitatea sectorului social-filantropic al arhiepiscopiei este obiectul unui enorm scandal. Respectivul proiect, finantat cu bani europeni, a fost oprit dupa ce trei importante fete bisericesti au fost acuzate ca au deturnat fonduri si ca au facut abuz in serviciu.
Cazul centrelor educationale
Dupa deschiderea cu tam-tam a centrelor educationale din Timis, unde erau amplasate cinci din totalul de 16, restul fiind in judetele Alba si Mures, fericirea copiilor care ar fi trebuit sa primeasca alocatii, mancare si sprijin intelectual a durat doar cateva luni. Plangerile penale au inceput apoi sa curga la adresa oamenilor bisericii, mai multi fosti angajati invinuindu-l pe episcopul-vicar Paisie Lugojanul – al doilea ca rang in Mitropolia Banatului – si pe preotii Cristian Pavel – consilier social-, si Alin Cuza, de faptul ca le-au solicitat, in fiecare luna, sa „doneze” cate 500 de lei din salarii catre arhiepiscopie.
Mai mult, copiii beneficiari ai proiectului au primit doar o masa pe zi in loc de doua, iar alocatia de 100 de lei pe luna la care aveau dreptul au vazut-o doar doua luni din sapte. in iulie 2012, dupa ce politia a anchetat cazul, UE a oprit finantarea pentru intreg proiec