Biblioteca Judeţeană “Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa organizează lansarea volumului “Natura iubirii. Iubirea naturii”, autor Tiberiu Cercel, eveniment ce va avea loc astăzi, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene, începând cu ora 14.30.
Tiberiu Cercel a avut 15 expoziţii personale, a scris 6 volume de panseuri şi a avut cinci meserii. De asemenea, a predat în Olanda, Germania şi Franţa, unde l-a cunoscut pe Cioran. “Prima dată m-am întâlnit cu Cioran pe stradă, mărturiseşte Tiberiu Cercel. Îl căutasem toată ziua şi prin Jardin de Luxembourg, unde se întâlnea cu diferiţi oameni, apoi m-am dus la el acasă şi l-am aşteptat. Venea dinspre Odeon cu soarele în spate. Din acest motiv, părul alb, vâlvoi, i se aprinsese şi părea că are o aură. M-am dus la el, i-am zis cine sunt şi m-a luat acasă. Stătea într-o mansardă la etajul 5. Am vorbit toată noaptea despre ce mai e în România, i-am spus că am fost coleg cu cumnata sa. Asta se întâmpla cu vreo doi ani înainte să fie afectat de Alzheimer. El mi-a zis să scriu”, îşi aminteşte pictorul.
După viaţa lui Tiberiu Cercel, s-ar putea face un film foarte interesant. Şi-a petrecut copilăria la Arad, unde a făcut şi şcoala profesională. La 16 ani, a început deja să muncească pentru a-şi câştiga existenţa. La liceu intră la 24 de ani, după ce face armata şi reuşeşte să se descurce singur cu banii. După liceu, merge la Facultatea de Arte Plastice de la Universitatea din Timişoara al cărei spirit îl urmăreşte întreaga viaţă.
După facultate, merge ca profesor de desen într-o localitate mică de lângă Galaţi, Slobozia Conachi, după ce refuză repartiţia la Buzău.
Datorită excelentelor rezultate obţinute cu elevii cărora le insuflă dragostea pentru artă şi cu care obţine premii importante în străinătate, este pus titular la cea mai mare şcoală din Galaţi, dar în 1969 este arestat ca disident, pentru scrierile