Potrivit prevederilor H.G. nr. 88/2013 de aplicare a O.U.G. nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.137/14.03.2013, persoanele fizice sau juridice, după caz, au obligaţia de plată a timbrului de mediu pentru autovehicule şi/sau au dreptul la restituirea unor sume reprezentând diferenţa dintre taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxa pe poluare/taxa pentru emisiile poluante şi timbrul de mediu.
Se prezinta mai jos documentaţiile în baza cărora se fac calculul timbrului de mediu şi restituirile reprezentând: diferenţa între taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxa pe poluare/taxa specială şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, diferenţe de taxă rezultată în urma contestării acesteia şi valoarea reziduală a taxei plătite.
1.Documentele necesare pentru calculul timbrului de mediu
Timbrul se calculează de organul fiscal competent din subordinea A.N.A.F. care reprezintă
- în cazul persoanelor juridice, al persoanelor fizice care desfăşoară
activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere – organul fiscal la care persoana este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe.
- in cazul persoanelor fizice – organul fiscal în a cărui rază teritorială
persoana fizică îşi are domiciliul fiscal.
Persoana fizică sau persoana juridică trebuie să prezinte următoarele documente:
- cererea privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule, model prevăzut în Anexa nr.2 la O.P.A.N.A.F. nr.296/2013.
- cererea privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, model prevăzut în Anexa nr.3 la O.P.A.N.A.F. nr.296/2013, formular care se depune în format electronic, însoţit de formularul