Majoritatea bacteriilor din sistemul nostru digestiv, aproximativ 500 de specii, au roluri bine definite în păstrarea stării noastre de sănătate. Ele ne ajută nu doar să metabolizăm hrana, ci ne şi protejează de boli, fiind aliaţi de nădejde ai sistemului imunitar, de aceea, poartă numele de probiotice.
Cele mai cunoscute tipuri de probiotice sunt lactobacilii şi bifidobacteriile. Dintre lactobacili, cei mai studiaţi şi mai benefici pentru starea de sănătate sunt:
Acidophilus, probioticul cel mai studiat
Lactobacillus acidophilus este cea mai răspândită bacterie benefică din intestinul uman, iar calităţile sale sunt studiate de cercetători încă di 1925. O tulpină a acestei bacterii este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai sistemului imunitar, au constatat cercetătorii. De altfel, studiile au demonstrat că această tulpină, numită DDS-1, suprimă dezvoltarea tumorilor canceroase.
L. rhamnosus combate toxiinfecţiile şi dermatita atopică
Femeile care suferă de dermatită atopică ar trebui să ia suplimente cu Lactobacillus rhamnosus (LGG), arată un studiu realizat în 2001 şi publicat în „Clinical Infectious Diseases“. De asemenea, dacă proaspetele mame cu dermatită atopică le administrează bebeluşilor acest probiotic timp de şase luni, copiii vor avea un risc mai mic de a dezvolta afecţiunea (care este de tip alergic).
În plus, L. rhamnosus s-a dovedit eficient în combaterea toxiinfecţiei alimentare cu Clostridiun difficile, microb responsabil cu instalarea diareei.
L. bulgaricus, bun pentru digestie
Acest probiotic ţine la distanţă agenţii patogeni care ar putea infecta aparatul digestiv. în plus, un studiu publicat în „World Journal of Gastroenterology” a arătat că L. bulgaricus are un rol esenţial în suprimarea reacţiilor proinflamatorii din corp, prevenind astfel deteriorarea ţesuturilor.
De asemenea, aceas