„Cum mă mai superi tu pe mine”, obişnuieşti să-i spui ori de câte ori se plânge că îl doare iar în gât. Şi imediat pui mâna pe ceainic, scoţi mierea şi lămâile din frigider. Dar e bine să mai ştii câteva lucruri despre îngrijirea copilului când a răcit.
În majoritatea cazurilor, virozele simple se tratează acasă, cu ceaiuri, cu supă de pui şi cu medicamente fără reţetă. Dar să o luăm de la început.
Dacă are febră…
… iar cel mic are până în patru luni, nu încerca să-l tratezi acasă, ci mergi direct cu el la un spital sau la medicul pediatru. De asemenea, anunţă doctorul dacă este mai măricel, iar febra nu a cedat cu tratamentul pe care i l-ai mai administrat până acum sau dacă are peste trei ani, iar febra ţine de mai bine de trei zile.
Pentru reducerea febrei, frecţiile la tâmple şi la încheieturi cu oţet fac minuni. Îi poţi face şi băi călduţe cu buretele. Pentru că febra deshidratează, asigură-te că micuţul consumă suficiente lichide: ceaiuri călduţe şi supe de pui.
Febra nu cedează?
S-a demonstrat că supa caldă ameliorează simptomele de răceală şi e gripă, şi asta în mare parte datorită vaporilor care desfundă căile nazale. Supa caldă de pui este benefică datorită proteinelor din carne, care „hrănesc” anticorpii din organism şi îi menţin în formă pentru a lupta cu virusurile care dau răceală sau gripă.
Dacă febra mare nu cedează cu tratamente uşoare, îi poţi da medicamente pe bază de ibuprofen sau paracetamol. Deşi părinţii noştri ne-au obişnuit cu aspirină la orice răceală, află că nu poţi face o greşeală mai mare. Aspirina administrată la vârste mici poate cauza sindromul Reye, o afecţiune în care sunt afectataţi ficatul şi creierul.
Când îl doare gâtul…
…şi cel mic are până în doi ani, îi poţi da ceaiuri călduţe, amestecate cu jumătate de linguriţă de miere. Copiilor de peste trei ani li se pot da dropsuri speci