Barbatii care se casatoresc in jurul varstei de 20 de ani iau o hotarare buna pentru cariera lor profesionala, insa femeile nu. Psihologul Meg Jay, citata de references.be, a amintit in 2013 ca doua treimi din cresterile salariale de pe parcursul unei cariere se petrec in primii zece ani ai vietii profesionale.
Concluzia este ca cine vrea sa se concentreze in aceasta perioada pe cariera ar face bine sa amane momentul casatoriei. Femeile care au decis sa se casatoreasca mai tarziu castiga mai mult decat cele care si-au pus verigheta pe deget la 20 de ani sau putin peste aceasta varsta. Potrivit studiului desfasurat de Universitatea Virginia, spre 35 de ani, femeile cu studii superioare care s-au casatorit in jur de 30 de ani castiga cu 56% mai mult decat cele care au ales sa o faca cu zece ani mai devreme.
Pentru barbati insa lucrurile stau invers. Cei care se casatoresc intre 20 si 30 de ani (indiferent de nivelul de educatie) castiga in medie mai mult decat cei care isi iau sotie mai tarziu.
Faptul ca femeile trebuie sa lupte mai mult decat barbatii pentru a ajunge la acelasi nivel profesional nu mai este o noutate. Cea mai mica indepartare de activitatea lor profesionala (de exemplu pentru ca vor sa se dedice un timp familiei) le poate pune in pericol ascensiunea la serviciu.
Ce este diferit in cazul barbatilor?, se intreaba cercetatorii. Ei arata ca barbatii pot da randament mai mare la locul de munca dupa casatorie pentru ca sunt la casa lor si mai siguri de ei fata de burlaci. Se intampla in unele cazuri ca, dupa casatorie, sotiile sa nu mai lucreze pentru a se ocupa de casa si de familie, lucru care permite barbatilor sa se dedice 100% profesiei.
In Statele Unite, varsta medie a tinerilor casatoriti este de 27 de ani la femei si 29 de ani la barbati, relativ scazuta fata de alte tari (in Belgia, de exe