Academia Română va analiza mâine problemele de conţinut semnalate de istoricii români în manualul „Istoria secuilor“. Între timp, continuă disputa între specialiştii maghiari şi cei români.
Academia Română va discuta mâine analizarea conţinutului manualului de Istorie a secuilor, din care copiii învaţă că românii le-au fost slugi secuilor, după ce mai mulţi istorici români au reclamat inserarea în volum a unor neadevăruri istorice. Documentul va ajunge pe masa comisiei de specialitate a Academiei, susţin reprezentanţii instituţiei.
Între timp, Consiliul Judeţean Harghita şi Hermann Gusztáv Mihály, unul dintre autorii manualului, au trimis ziarului „Adevărul“ un drept la replică la articolul „Mit şi manipulare în conştiinţa secuilor prin manualul de istorie a secuilor“, semnat de istoricul Marius Diaconescu, invocând faptul că materialul se bazează pe o traducere neoficială a cărţii.
Acesta din urmă spune însă că ar trebui să fim mai degrabă atenţi la legătura directă de cauzalitate între acest controversat manual şi cazul elevei cu bentiţa tricoloră, Sabina Elena, de la un liceu din Covasna.
„PLEDOARIE PENTRU NIŞTE «ISTORICI» RĂTĂCITORI“
În replica intitulată „Pledoarie pentru nişte «istorici» rătăcitori“, Hermann Gusztáv Mihály acuză faptul că, deşi aştepta o reacţie critică la manual din partea istoricilor români, „ce a ieşit până acum pare să fie tot o ciomăgeală intelectuală“.
„După ce noi, autorii şi redactorii publicaţiei «A székelység története (Istoria secuimii)» am avut de suportat o rundă feroce de atacuri, venite din partea laturii radical-naţionaliste a opiniei publice româneşti, am aşteptat răbdători critica profesională a istoricilor români. Aşteptam deci o reacţie critică, dar ce a ieşit până acum pare să fie tot o ciomăgeală intelectuală. Încă în debutul articolului (semnat de istoricul Marius Diaconescu – n.r.) s