Numărul şomerilor din Franţa a atins în luna februarie cifra de 3,187 milioane, în creştere cu 0,6% faţă de luna precedentă. Se ajunge astfel aproape la cifra din urmă cu 16 ani, când cei fără loc de muncă erau 3,195 milioane. Cum se explică această degringoladă şi ce se poate face?
E vorba de a XXII-a lună consecutivă de creştere a şomajului. Tendinţa negativă a început aşadar mult înainte să ajungă socialiştii la putere în mai anul trecut. De fapt, cu excepţia lunii octombrie 2010, când numărul şomerilor s-a diminuat, şomajul este în continuă creştere din mai 2008, adică de aproape cinci ani.
În ultimul an, creşterea numărului de şomeri este de aproape 11 procente. Nici o regiune a ţării nu scapă de flagel, iar cea mai lovită categorie este cea a celor cu vârsta de peste 50 de ani, aşa-zişii seniori. Dacă la aceste persoane fără nici o activitate îi adăugăm şi pe cei care au una redusă, ajungem la un total de 4,7 milioane de francezi care caută un loc de muncă stabil şi între timp beneficiază de diverse alocaţii.
Prefigurând publicarea unor cifre proaste pe luna februarie, premierul Franţei, Jean-Marc Ayrault, lansase încă de marţi după-amiază un apel la mobilizarea generală în favoarea locurilor de muncă, amintind diversele stimulente de care pot beneficia firmele ce angajează personal. Pentru moment, primele care beneficiază de locuri de muncă în plus sunt agenţiile forţei de muncă, agenţii ce se regăsesc lună de lună cu dosare tot mai multe pe braţe.
În acest context socio-economic dificil, preşedintele Franţei, François Hollande, a prevăzut joi să se adreseze compatrioţilor săi. Un exerciţiu de comunicare delicat şi cu două tăişuri, estimează analiştii politici.
Numărul şomerilor din Franţa a atins în luna februarie cifra de 3,187 milioane, în creştere cu 0,6% faţă de luna precedentă. Se ajunge astfel aproape la cifra din urm