Mii de firme din România au pierdut lupta cu criza economică. În ultima lună a anului trecut, aproape 7.000 de societăţi au fost radiate din Registrul Comerţului. Potrivit unui studiu realizat de econtext.ro in judetul cluj numărul companiilor închise în decembrie 2012 a crescut, faţă de ultima lună a anului 2008, cu peste 200.
Scumpirea materiei prime, piaţa tot mai restrânsă şi invadată de concurenţi externi, dar şi taxele tot mai mari a dus la închiderea unui număr foarte mare de firme româneşti. Econtext.ro a comparat numărul companiilor închise în decembrie 2008, respectiv în decembrie 2012. Clasamentul este domniat de judeţul Ilfov, în care numărul firmelor radiate a crescut cu 336%.
Clujul este pe locul al optulea în top. În decembrie 2008 au fost radiate 144 firme, în timp ce în decembrie 2012, 349 firme. Diferenţa este de 205 firme şi de o majorarea de 142 de procente.
Nu e de mirare că firmele se închid. O statistică recentă arată că, în ultimii patru ani, societăţile româneşti se confruntă cu costuri tot mai mari. Este vorba atât de costuri salariale, cât şi legate de materie primă, chirii, impozite, costuri cu utilajele sau facturi la utilităţi. Din Uniunea Europeană, doar firmele din Bulgaria s-au confruntat cu o creştere mai mare a costurilor.
În România, costurile au crescut cu 28,6% din 2008 şi până în prezent, cu un procent mai mult decât în Cehia, în timp ce în Bulgaria s-au majorat cu 47,6%. În acest timp, în Germania au crescut cu doar 3,8%.
Din păcate, veştile nu sunt dintre cele mai bune pentru viitorul apropiat. Într-o estimare a principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2013 - 2016, Comisia Națională de Prognoză susţine că Produsul Intern Brut ar urma să revină la nivelul din 2008 - cel de dinainte de criză - după șapte ani, în 2015, în timp ce consumul individual efectiv al gospodăriilor populației