Proprietatile vindecatoare ale usturoiului au fost atat de exagerate incat nu se mai poate sti ce este adevarat si ce este poveste.Istoria acestei plante aromatice cu gust intepator arata,fara nici o indoiala multiplele ei utilizari, iar medicii au identificat inca din vechime, mai mult de 100 de utilizari ale lui in domeniul medicinei.Iata cateva
UN ALIAT AL INIMII. Usturoiul contine alicina ,care este responsabila atat de proprietatile antibiotice ale usturoiului ,cat si de beneficiile pentru functionarea adecvata a inimii.Se stie ca in zonele in care populatia consuma mult usturoi ,se inregistreaza rate extrem de scazute ale bolilor cardiovasculare.S-au avut in vedere efectele usturoiului asupra trombocitelor(sau plachetele sanguine),structuri din sange asemanatoare celulelor ,care au tendinta in a se uni si forma cheaguri in arterele coronare.
In cadrul unui studiu s-a observat ca ritmul agregarii plachetelor in cazul barbatilor care au consumat zilnic echivalentul a sase catei de usturoi proaspat a scazut de la 58 pana la 10%.Se pare ca anumite substante chimice din usturoi sunt tot atat de eficiente ca si aspirina in impiedicarea formarii cheagurilor de sange.O privire de ansamblu asupra zecilor de studii privind efectele usturoiului arata ca un consum zilnic de usturoi poate reduce cu 9 pana la 12%nivelurile de colesterol.Usturoiul imbunatateste circulatia sanguina in tot organismul ,nu numai in arterele coronare.
Este vasodilatator ,ducand in felul acesta la scaderea tensiunii arteriale.Se pare,deasemenea,ca imbunatateste elasticitatea arterelor.UN LUPTATOR IMPOTRIVA CANCERULUI.Zeci de studii sugereaza ca usturoiul impiedica transformaririle la nivel celular in urma carora poate sa apara cancerul,precum si ca acesta distruge celulele canceroase care s-au format deja.Nu se stie cu exactitate in ce fel actioneaza usturoiul impotriva apari